Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема
Автор Съобщение
 Заглавие: СААБ и нормите за екологичност
МнениеПубликувано на: Съб Юни 24, 2017 3:42 pm

Аватар

Автомобил: Saab 9-5 3.0 tid..Saab 9-5 2.3 t
Имам един въпрос към тебе който ме мъчи,тъй като не мога да си отговоря ,дизел който в града гори 10л/100км повече ли замърсява от бензин който гори в града 16л/100км.Става въпрос за моите коли,едната гори 10/100 км а другата 16/100км ,как мислиш???

Върнете се в началото  

Заглавие: Re: Покупка на СААБ
МнениеПубликувано на: Съб Юни 24, 2017 4:19 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 9000 AERO Deviltune custom Stage
Николайчо ще вземеш ли да престанеш,твоята замърсява колкото един гараж пълен със бензинови.Демек 10 пъти повече.Няма нещо на тази планета което бълва повече вредни емисии от дизел.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Съб Юни 24, 2017 4:43 pm

Аватар

Как аргументирано ме убеди само Димитърчо.Хайде стига че още една тема .....

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Съб Юни 24, 2017 8:42 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 9-5 2,0t - Deviltune
nick_65 написа:
Имам един въпрос към тебе който ме мъчи,тъй като не мога да си отговоря ,дизел който в града гори 10л/100км повече ли замърсява от бензин който гори в града 16л/100км.Става въпрос за моите коли,едната гори 10/100 км а другата 16/100км ,как мислиш??

Ще те излекувам от мъките, и с тези 10/100 дизел, бълваш в пъти повече NOx.
А пък при положение, че съм на газ, въобще няма точка за сравнение.
Да не говорим за ползващите CNG (GNC по френски и испански), или известен в някои скандинавски страни BG50 (био газ 50, защото е смес от природен газ и такъв добит от отпадъци), там пък е абсурд да се сравняват еко показателите с дизел.
Някъде не допускат дизелови таксита до определени места и маршрути, по тази причина рядко ги има. Ако да няма в движение дизели под ЕВРО 5 и 6. Скоро ЕВРО 5 ще са история.
Всичкото такси е хибрид и на CNG, има и доста на ток, предимно "Тесла".
Преди седмица, две, в Германия имаше постигнат консенсус за рязко увеличаване броя на станциите за CNG, даже ще се стимулира отварянето на пунктове за зареждане извън големите вериги. Горивото трябва да стане масово в автомобилите и да навлезе при LKW.

Апропо nick_65, твоят дизел има ли ЕВРО 2 дори? И 6/100 да харчи е отровител.
Аз пък съм на газ и имам два катализатора. Не са махнати.

Аз просто искам да откажа човека от дизела. Ибра, ако е честен, да каже при подаване на газ, старият му картинг как димеше. :turbo :fart:

Скоро един приятел ме послуша и смени А8 4,2 дизел с нова А8 4,0 TFSI. Той си е почитател на Ауди.
А и съвременните технологии докараха нещата в разхода между дизел и бензин в размити граници.

От къде тръгнахме, къде стигнахме.

Пак казвам, просто искам да откажа човека от дизела, но всеки си решава сам.

Последна промяна Ibraim на Съб Юни 24, 2017 10:17 pm, променена общо 2 пъти
Оfftopic tag !!!

Върнете се в началото  

Заглавие: Re: СААБ и нормите за екологичност
МнениеПубликувано на: Нед Юни 25, 2017 1:27 pm

Аватар
багериста
багериста

Автомобил: SAAB 9-5 2.0Turbo-Deviltune custom stage
bobimihi е абсолютно прав! Разхода на гориво между дизел и бензин трудно би компесирало замърсяването. А пък за CNG/LPG изобщо да не говорим...

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 25, 2017 1:50 pm

Аватар

Прав е ама някой друг път,ако вземем за отправна точка стандарта Euro 3 при два напълно изправни автомобила единия бензинов а другия дизелов,с какво повече ще замърси единия след като покриват стандарта и двата,и не ми скачайте със случая VW.Щом покрива стандарта разговора е свършил,това че неизправни автомобили пушалявят по улиците е липса на воля в държавата да накара хората да бъдат с технически изправни автомобили.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 25, 2017 7:50 pm

Аватар

Автомобил: фтумобил
Понеже съм имал и двата варианта, а и изминавам повече километри от всеки друг в този форум, и то на 10-на различни видове превозни средтства, нека да не бъдем крайни, shall we? В защитат на дизела ще бъда аз. bobimihi е ясно че не харесва дизели, хубаво е обяснил, ама пропуска едно нещо удобно. Не знам за системи като adblue, защо пропуска да спомене.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 25, 2017 8:32 pm

Аватар
багериста
багериста

Башмайсторче написа:
Понеже съм имал и двата варианта, а и изминавам повече километри от всеки друг в този форум, и то на 10-на различни видове превозни средтства, нека да не бъдем крайни, shall we? В защитат на дизела ще бъда аз. bobimihi е ясно че не харесва дизели, хубаво е обяснил, ама пропуска едно нещо удобно. Не знам за системи като adblue, защо пропуска да спомене.

AdBlue не съм чувал да се прилага в автомобилите. Виж при тежкотоварните и пътностроителните машини е друго! А с времето ще се види дали не е по-кофти система даже и от DPF-ите.
Иначе как пък мен ще ме убедите, че бензинов автомобил изхвърля повече сажди от дизелов...?

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 25, 2017 8:33 pm

Аватар

Башмайсторче написа:
Не знам за системи като adblue, защо пропуска да спомене.

Системата, която се цитира е ОК, но никой не се занимава и с нея, не само в БГ.
И тя си има цена, както и всичките системи за прочистване на газовете в дизеловите автомобили.
Гледах предаване по немската, как проверяват камионите на магистралите дали системата е заредена, познайте..... 70% си спестяват това начинание, а какво остава за Фтумобилистите обикновени.
А те не са евтини, нали? И се развалят бързо, нали?
И като се стигне до ремонт, какво, автомобилите се продават и хоп у нас и по света, в държави като България, където екологията е на хартия, не само при автомобилите, нали?
А в нашата родина какво, хоп, нация техническа, нещата се оправят лесно с премахване, блокиране и софтуерна намеса, ама пуши, какво от това, не ми пука за този отзад и за това, че вози дете..... Я ке си димим, оно ми дреме за он....казал и настъпил десния педал и задимял.
Колкото конкретно до бензиновите ДВГ на СААБ, 2 и 2.3 литра, то те са си като технология едни неандерталци в сравнение новите технологии, залегнали в бензиновите ДВГ, да си го признаем.
Да, бензиновите ДВГ имат по-високи емисии на CO и нищо друго. Но нямат емисии, като този коктейл HC+NOx, също PM.
Истината е в ел. автомобилите, но и там може да се заформи спор, относно това, как и колко струват компонентите, главно батерията, като черпи ел. енергия, тя не е ли произведена от централа на въглища или АЕЦ, от който ще се чудим къде да денем отработеното горива и колко струва тази операция и т.н..
Истината е комбинация ел автомобил + нещо от рода на Солар сити у дома, питайте Мъск.

Yassen-TE написа:
AdBlue не съм чувал да се прилага в автомобилите.

Има го.
Как беше при Мерседес, Блутек ли пишеше на капака отзад или отстрани ли беше....... :D Да не ровя на латински как се пише.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Нед Юни 25, 2017 10:13 pm

Аватар

Автомобил: фтумобил
Аз имам наблюдение за Франция и Норвегия, тъй като предимно там карам. От 2014-та нагоре доста автомобилостроители вграждат в повечето си дизелови модели серийно такъв тип системи, така че не само при камионите момчета. Има я в Мерцедес, БМВ, Лексус, Фолксваген, и др. Каравелето което карам има такава система заводска, както и голяма част от дизеловите автомобили, който засичам по пътищата (защото са предимно по-нови). На няколко места на бензиностанциите добавиха и такива колонки за адблу (Франция).
Проблема е да следиш да не ти свърши тва допълнително гориво (то не че не ти светят всички удивителни, че ти гаси и функциите на бордовия чак) защото общо взето дори да имаш пълен резервоар с нафта, ако нямаш адблу спираш и звъниш на пътна помощ с готовността да олекнеш с едни хилядарки. :gamer:
Иначе не струва много, за 11 литра е нещо като 3-4 евро, и тия литри са ти достатъчни да минеш към 7 - 10 000 км.

Предимството на дизелът, е че самото гориво има по-голяма степен на енергийност за литър от бензина, а самият дизелов двигател е по-ефективен от бензиновия, и това е свързано с процеса на екологичност. noX-а е най-големият му проблем, както е CO-то за бензиновия.

А между другото за да си сипеш газчица, поне в тези региони, който съм във Франция (за Норвегия също), трябва да минеш едни 150 км, защото газоколонки има много рядко.

За ел. автомобилите, вчера карах за пръв път между другото, съсем за малко... нисан май беше, на един колега швед и е вярно че ще доживеем май-май ерата на филма завръщане в бъдещето. :mrgreen: Като я караш се чува само едно "виииу" тихо :mrgreen: , и върви много прятно. Той я кара от началото на 2017-та, колата е под наем и няма намерение да я купува. Излиза му същото като пари, сравнено с дизеловия сеат дето кара > не плаща данък и магистрални такси... не знам колко беше картата за зареждане за ток (ама е минимално) , и има "рейндж" 200 км.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 26, 2017 11:36 am

Аватар

Така е Башмайсторче...
Башмайсторче написа:
А между другото за да си сипеш газчица, поне в тези региони, който съм във Франция (за Норвегия също), трябва да минеш едни 150 км, защото газоколонки има много рядко.

Тук за коя газ говориш, LPG или CNG? Че в съседната държава дюзи за зареждане с CNG (BG50 тук) има на повечето бензиностанции и отделно на други места. LPG е трудно да заредиш, има на няколко 2-3 места в града.
Явно във всяка държава е популярна различната газ. В Немция е според мен 50/50 положението.

А сигурно колегата ти е с това:
https://www.nissan.no/biler/nye-biler/leaf.html
Вярно е, че има много облекчения за притежателите на такива автомобили.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 26, 2017 12:20 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 9-5 Aero Estate 2002
Ами за електрическия Nissan Leaf мога и аз да кажа, че е наистина много приятна кола за каране, особено градско. Карам такава повече от половин година. За извънградско също е много комфортно но там драмата с рейнджа е голяма. Колкото по-бързо я караш толкова по-бързо свършва батерията. Затова за много дълъг път не е идеалната кола. Трябва да се зарежда на всеки 100 км по 30 мин. Ако пътуваш 500 км - 5х30 мин. ще стигнеш около 2,5-3 часа по-късно. И разхода за път си е същия като на малък дизел. И си трябва бая планиране. Да не се окаже че ще останеш без ток някъде. Затова и аз си взех дизел за 2-ра кола за по-дълги пътувания. По-икономичен е от бензиновото ми Аеро въпреки че е 2 пъти по-тежък. Хубаво е да има по-екологични автомобили но това да не е свързано с лишения от към време и финанси.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 26, 2017 1:49 pm

Аватар
Just Married
Just Married

Автомобил: 9-5 LeGo Deviltune, Mini Cooper S
Извън темата:
Yassen-TE написа:
AdBlue не съм чувал да се прилага в автомобилите. Виж при тежкотоварните и пътностроителните машини е друго!

Jaguar F-Pace също има резервоар за AdBlue :roll: :smoking

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 26, 2017 8:07 pm

Аватар
багериста
багериста

Наистина не знаех за приложението на адблу в автомобилите. Но според мен това е добра система за редуциране на газовете, но е ужасно скъпа и трудна за подръжка!

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Юни 26, 2017 10:02 pm

Аватар

В подкрепа на казаното тук:

bobimihi написа:
Истината е в ел. автомобилите, но и там може да се заформи спор, относно това, как и колко струват компонентите, главно батерията, като черпи ел. енергия, тя не е ли произведена от централа на въглища или АЕЦ, от който ще се чудим къде да денем отработеното горива и колко струва тази операция и т.н..
Истината е комбинация ел. автомобил + нещо от рода на Солар сити у дома, питайте Мъск.

прочетете тук:
http://automedia.investor.bg/a/0-nachal ... -8-godini/

OLI написа:
Jaguar F-Pace също има резервоар за AdBlue :roll: :smoking

А можеше и да няма, ако предпочетете:
http://automedia.investor.bg/a/0-nachal ... na-f-pace/
Закачка.

Върнете се в началото  

Препоръчваме Ви:   

Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема