Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Информация от първа ръка за Швеция.
МнениеПубликувано на: Чет Юли 31, 2014 9:39 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 9-5 2,0t - Deviltune
noel написа:
и какво излиза, свестен Сааб за около 30 000 хил крони (5500-6000 лв) с пълна сервизна история от оторизиран дилър.

Важното е, че от Швеция трудно щ еси купиш автомобил с превъртян километраж. В Германия повечето са така, въпреки, че ги грози глоба, настрана обявите от частници, мног ода се внимава.
Просто от Швеция не купуват, защото е малко по-далеч и има зима. И какво, като има зима, някой запознат ли е как там се третират пътищата през зимата?
Там са забранени всякакви химикали през зимата, включително сол!!! Използват се само пясък и малки камъчета, които събират пролетта, с едни машини, като голями прахосмукачки, лично съм виждал.
Сега има мост м/у Швеция и Дания, е ако някой иска ферибот е ОК.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Авг 01, 2014 1:02 am

Аватар

Автомобил: Saab 9-5 2.3 1999
аз като ги гледам, те колите изглеждат като излезли от завода. в Швеция не ги ли карат тези коли, всичките като нови изглеждат
колега много хубава тема

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Нед Яну 25, 2015 11:26 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 9000, VOLVO S 70, AUDI A4
Очевидно има доста хора тук, които са живели в Швеция.
Може би Боби също ще ти каже, че на много обяви пише''talar endast svenska''
И за да си купите Сааб от там, ще Ви се наложи да научите шведски. Най-трудното на езика е интонацията. Знам чужденци които говорят както тях, но са голяма рядкост.
Там все още, както и в Норвегия използват миля, като мерна единица за разстояние, която е равна на 10 км.
Може би, Биби, също може да ви каже, че шведските автомобили да много безопасни, защото не могат да научат хората на правилата, не знаят кой е с предимство. Повечето пътища са с 3 ленти, като се сменят две и една в посока и по средата са са обезопасени с въжета, вместо с мантинела. Включително и между най-голямото пристанище и втори по големина град-Гьотеборг и столицата.
До осми клас нямат оценки, общата култура е , бих казал, на посредствено ниво, и при решаването на всякакви конфликти само се усмихват и: "Ingen problem"
И за да потушат напрежението в себе си от малодушието, се напиват всеки петък и събота, като всеки си купува един-два кашона с бира без да го дели с останалите.
Все пак, каквото го правят, го правят добре.
Въпреки, че вече Сааб, не се произвежда а Volvo Cars е собственост на китайска фирма.
Good luck.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2015 8:35 pm

Аватар

Автомобил: Saab 9-5 Aero MY2008
Hej :) Възраждам тази хубава тема, за да не отварям нова и да споделя малко опит. След кратко проучване (с колеги шведи) установих, че в Швеция на практика няма начин да се скрие историята на автомобил. Ако ви интересува автомобил там / внесен от там ви трябва само шведския регистрационния номер (рама не е нужна) за да направите две проверки:

1. "Обществен" сайт с базова информация за колата - безплатно и само с рег.номер. Ето линк:

https://fordonsfraga.transportstyrelsen ... ordon.aspx

В полето Registreringsnummer слагате номера (три главни букви с три цифри) и в другото поле кода от картинката. Излизат доста неща - кога е регистрирана колата, кой е последния собственик (Ägare/Brukare), технически характеристики, дали е била такси.
И най-интересното - търсете думата " Vägmätarställning: ..." Това са километрите при последния технически преглед (малко по-нагоре е датата на прегледа) . Така можете да сверите казаното от всеки търговец.

2. carfax.se . При сериозен интерес можете да цъкнете и тук, сайта е платен обаче - за 5 коли към 80 лева (по номер или рама). Изкарва рипорт за пълната история - кога и на колко км е правен преглед и е влизала в сервиз, колко собственика има и т.н. Какво е правено в сервиза не излиза, но личи дали е била тотална щета или внос от друга държава например, а и няма как да не хванете манипулация в километрите, дори да е била преди последния преглед. За шведския не се притеснявайте, Google translate се справя :)

Надявам се инфото да е полезно за някого, дори и вече да знаят по-просветените в скандинавските теми :)

P.S Аз го открих, след като ме заинтригува един много изгоден 9-3X , нов внос от Швеция, продаван в Литва - пишеше 260000 км и реших (знаейки колко ги правят нашите), че няма как да са въртяни. След като проверих във Fordonsfraga останах впечатлен: при последния технически преглед през 2014 Сааба (производство 2010) е бил на 369 хиляди!!! Вярно, че са здрави, ама ... След това проверявах и други коли и нямаше грешка :) Рекорда беше такси Пасат с пробег 150 хиляди километра годишно - голяма страна!

Поздрави!

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2015 9:56 pm

Аватар

Ако, все пак някой иска кола от там, все може да намери някой българин там и да му поръча. Вече и там има много българи.
аз май се оглеждам за едно Айро или А50 9000.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пон Мар 23, 2015 10:36 pm

Аватар

Добро писание red_troll.
Ето и от мен едно сайтче, за проверка:
http://biluppgifter.se/
Ето какво пише за автомобила на брат ми, например:
http://biluppgifter.se/fordon/XDL%20999
Даже пише, че настоящият собственик е на 46 и от кой квартал е.
Senast besiktigad2015-01-05 - последен преглед
Trafik i Sverige 2006-01-02- от кога е в трафик
Årlig skatt3066 SEK - годишен данък
Mätarställning (VSB)11 105 mil - на колко км е била на последния преглед, демек на 111050 км (за това сме писали, как шведите изписват км)
Нама хър-мър с пренавиване на км в таз пуста Швеция и т.н. и т.н. ползвайте чичо ви Гугъл за помощ.
Аз с ръка на сърцето си признавам, направих голяма грешка, че не се сдобих с автомобил от там.
Та такива работи. Относно сайтовете за автомобили там, мисля, че бяхме писали преди това някъде, ако не се лъжа в тази тема.
Поздрави!

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:11 am

Аватар

Автомобил: Saab 9000 CSE, MY 1997, 2,3t, automatic
Тогава ще си купуваме Saab директно от Швеция.
Моята я взех от Германия на 156000 км - абсурд. Бяха отишли биелните лагери.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 11:24 am

Аватар

Те лагерите май отиват от лоша подръжка , в Германия сравнително рядко въртят километри, но ако десет години са сменяли маслото по официално препоръчаните интервали и 150 реални стигат. В Германия, за разлика от други д-ви, превъртането на километри и измама, т.е престъпление. Сериозен търговец не би си го позволил, но ние и румънците ги научихме на номера... Затова шведите са решили всичко да е публично, обезсмисля се схемата.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 9:51 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 9000 AERO Deviltune custom Stage
Ванко в голяма заблуда си.Не ние научихме немците,те го измислиха преди много,много години,и TUV се копува.Каква е тази заблуда във вас ,че в Германия всичко е на най- високо ниво и видиш ли те са .....И сервизни книжки могат да се намерят,ама те немците по принцип не карат коли,все на зъболекар,адвокат,на баба са били,и все 3-4 кола в семейството.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:24 pm

Аватар

Ходя често в Германия и знам, че си прав - пазара е огромен и всичко има, има и много измамници. Просто сравнявам с България и нашите търговци. Не са перфектни немците, но поне имат държава. А че tüv се купува имам пресен пример с един познат. Абе, дълга тема, и добри, и лоши пример бол, но да не спамя ;)

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:34 pm

Аватар

Не знам дали за нещо вече има гаранция.
Сааба го купих от България. Сааб 9000, 1986та. Не палеше, като отидох да го видя. Собственика каза, че не "знаел" че не пали. Въпреки му казах, че сутринта ще отида да го видя и евентуално да го купя. Беше може би колата в най-лошо състояние, която съм виждал: Не беше карана поне половин година, тапицерията по тавана и вратите висеше, лака на тавана и капака беше изгорял, бензиновата помпа ми я даде в торба, МАф-а не работеше, джантите бяха криви, гумите/ зимни и летни/ не ставаха, лагерите на полуоските виеха яко. Добре, че работеше на газ.
Аз го запалих, прибрах го и малко по-малко направих нещата коите не бяха наред. Вкл. интериора. Баща ми още го кара.
Преди две години си взех Ауди А4 9 години по-ново от Сааб-а и въпреки , че отначало нямах много ядове, не съм доволен от колата. Дали от колата, дали от монтьорите, не знам-все нещо не и е наред. Както и да е , върши работа. И не гори много в града.
Но, не е толкова. удобно.
Аз се стремя да не бъда роб на марки, но, май имам слабост към шведските. Имам и Волво.
Но, не ме разбирайте погрешно-не харесвам шведите и шведската система.

Само да уточня, че в Швеция се сипе много сол по пътищата. Не е забранено а е нужно.
Бил съм почти из цяла Швеция-от Трелебори до Кируна. Много по-малко сол се хвърля в северна Швеция.
Поздрави: Т.К

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 24, 2015 10:42 pm

Аватар

Важно е защо човек си купува Сааб.
Аз лично си го купих, защото една шведка, която срещнах в Ирландия каза, че са по-добри от Волво.
И когато търсих къде на навра едни пари не намерих здрава кола за тези пари.
Ако сега си взема, ще е кола в много добро състояние и малко бройки, да ходя до Созопол с нея.
Имах възможността да бъда и в завода няколко пъти.
Но също и във Волво и Ауди....
Все пак, тъй, като не се произвежда вече, може би е добре, хората които имат слабост, към марката, да имат по една в гаража си..

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 25, 2015 10:19 am

Аватар

globe написа:
Ванко в голяма заблуда си.Не ние научихме немците,те го измислиха преди много,много години,и TUV се купува. Каква.Каква е тази заблуда във вас ,че в Германия всичко е на най- високо ниво и видиш ли те са .....И сервизни книжки могат да се намерят,ама те немците по принцип не карат коли,все на зъболекар, адвокат, на баба са били,и все 3-4 кола в семейството.

Абсолютно е вярно казаното за Германия. Не им пука, че е забранено, превъртат като луди км. И сервизна книжка ще ти направят, стига да си платиш.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 26, 2015 7:58 pm

Аватар

Прикачени файлове:
S60.jpg
S60.jpg [ 303.32 KiB | Прегледано 7148 пъти ]

Прикачени файлове:
Reis.jpg
Reis.jpg [ 264.81 KiB | Прегледано 7129 пъти ]

Върнете се в началото  

Препоръчваме Ви:   

Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно