Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема
Автор Съобщение
 Заглавие: Автокаско
МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 3:16 pm

Автомобил: scania
здравейте, порових из търсачката но не намерих подобна тема, само една за застраховки на кабрио, но и тя от преди 4 години
да ви попитам колеги къде си правите застраховката Автокаско и доволни ли сте?
п.с. надявам се да не съм объркал раздела

Върнете се в началото  

Заглавие: Re: Автокаско
МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 4:05 pm

Аватар

Автомобил: 9-5 Aero MY01
Не правя каско - като се вземат предвид възрастта ми и т.н. ми излиза по-изгодно да внимавам къде и как карам и спирам, да си оправям тенекиите при познати ако се наложи и да не давам една торба пари на застрахователите.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 4:18 pm

Аватар
Just Married
Just Married

Автомобил: 9-5 LeGo Deviltune, Mini Cooper S
В ДЗИ (с брокер ''Балканъ'') съм от 2006г и нямам оплаквания, но не знам дали съм по-доволен от застрахователя или от брокера...

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 4:27 pm

Автомобил: scania
питам защото скоро ще дойде ред да си правя каско, а до сега не съм и като разпитвам доста често чувам оплаквания и добри думи за едни и същи компании и се виждам в чудо... едните не плащали, другите не приемали щети и т.н. и така нататък... не че ще си правя каското с цел да си 'тотална' колата, но винаги трябва да се има едно на ум... иначе до колегата deyannn понякога колкото и да внимаваш ако си я оставиш на паркинга винаги можеш да я намериш с дупка във вратата, с червената боя на комшийката която си отваря вратата с ритник и т.н. ... за гараж още не е останало ред :D

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 4:29 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: Saab 9-3 - 110kW, Macan S 3.0
Аз съм към БулИнс.
И до сега каквито и събития да съм имал, каското е поемало всичко без мотаене и разни допълнителни условия.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 4:46 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: 9-5 AERO'03 10x to the Devil
deyannn написа:
Не правя каско - като се вземат предвид възрастта ми и т.н. ми излиза по-изгодно да внимавам къде и как карам и спирам, да си оправям тенекиите при познати ако се наложи и да не давам една торба пари на застрахователите.

И аз така разсъждавах, когато отложих точно с 2 дни да си направя каското. В първия от тези два дни един Rav4 с руса, пияна и дрогирана влезе доста живописно в мен, както съм спрял и чакам да се включа в движението на "Симеоновско шосе". Останалото са адски много нерви, още повече пари и т.н.
По темата - аз съм доволен и от "Бул Инс", и от "ДЗИ", където и двете ми коли са застраховани в момента. Иначе за брокер - горещо препоръчвам "ММ" (до Зоопарка).

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 5:12 pm

Аватар

Автомобил: Saab 9-5 Aero
И аз не правя каско.
Плащам си парите с наема на гаража. Пак толкова ми излиза.
Внимавам къде карам както каза дейан и на практика нейната гражданска трябва да покрие твойте щети. Макар че пияна определено е проблем ...
Няма гаранция и с каско де , на познат му откраднаха колата и още се съди със застрахователя.

Мен това което ме отказа бе колко биха ми изплатили. Колите ни са стари и ги оценяват по години а не колко сме вложили в тях.
За към 600 лв на година сумата била 8000 (което при тоталка е с -20% мисля). Еми супер , ако размажа кола която ми излезе над 12 , и плащам по 600 , може и да взема 6400 ... , значи ако махна 600те който съм снесъл в началото стават 5800.
На морга като я закарам може да и взема 1.5-2.5 в зависимост от удара.
Поне такива ми бяха сметките преди време. Отделно дето всяка щета е ходене по мъките , снимки , протоколи , чакане на решение , полиция , актове. А така - правя я където искам , карам я както си искам , и я давам на когото си искам.
Зависи и от застрахователя и от брокера де.

Имам познати дето са на много сериозен плюс от застраховки.
Аз до тука имам одраскано по калниците, сменен мигач и бронята иска повдигане под същия мигач с 0.5см. Което определено е по малко 2х600те който бих платил ако имах каско до тук.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 7:13 pm

Аватар

Автомобил: 9-5 Aero MY01
narlah написа:
Поне такива ми бяха сметките преди време. Отделно дето всяка щета е ходене по мъките , снимки , протоколи , чакане на решение , полиция , актове. А така - правя я където искам , карам я както си искам , и я давам на когото си искам.

Това ми е водеща причина - нямам желание да се разправям със застрахователите, да пиша протоколи, да чакам КАТ, за да ми мерят дали съм пил.

Отделно да покрива тотал, кражба И злоумишлени действия от 3-ти лица цената се вдига ... + факта че съм на 24 и тн и тн.

До сега имаше 2 случая неща да ми се ожули по броните и двата бяха по много странни и нестандартни начини - личеше си, че аз съм ги направил ... и също и двата бяха или на път за курорт или преди да тръгнем на излет на Витоша ... е сега да развалям плановете и да чакам КАТ ли ...
И двата случая бяха от неопитност, но бяха особени.

Отделно гледам баща ми как прави поне 3 щети годишно на неговата кола не може да си избие парите за каско или излиза с 20-30 лв напред ... но трябва да ходи снимки да му правят и тн ... е няма нужда.

Не агитирам никого да не прави каско, но колата ми не е толкова скъпа, че да си заслужава според мене ... въпреки факта, че съм в София и тука стават доста произшествия.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 8:23 pm

Аватар
Just Married
Just Married

deyannn написа:
До сега имаше 2 случая неща да ми се ожули по броните и двата бяха по много странни и нестандартни начини - личеше си, че аз съм ги направил ... и също и двата бяха или на път за курорт или преди да тръгнем на излет на Витоша ... е сега да развалям плановете и да чакам КАТ ли ...
И двата случая бяха от неопитност, но бяха особени.

Тук идва на помощ брокерът. Мисля (не съм 100% сигурен), че всеки брокер си има служител (а може и повече от 1), който стои в "базата за огледи" на застрахователя. Давам пример с ДЗИ и съответно Балканъ, защото с тях имам опит.
Имам щета (за сега все още без да се налага да чакам КАТ) и отивам в единия от двата дни, в които човекът на Балканъ е в мястото за огледи на ДЗИ (Военна рампа на ул. Първа Българска Армия). Отивам там с документите на колата, полицата за каското и моите документи. Давам му ги, той пише протокола, чакам 20-30мин и получавам възлагателно писмо, с което отивам в доверен на ДЗИ сервиз. Отивам в един от всички доверени сервизи (аз си избирам в кой), давам им писмото и се разбираме кога да си получа колата. Всичко това ми коства единствено времето за движение из София и 30-40мин за огледа. Има вариант естествено и да платят щетите вместо да ползваш доверен сервиз. Там ситуацията е следната: отиваш на оглед, издават протокол, в който пишат кое е за смяна, кое за боядисване, кое за ремонт. След като извършиш всичко от протокола, отиваш на оглед и носиш фактурата с копие на банковата си сметка и получаваш след известно време сума, която може и да е по-малка от платената от теб. Причината за това е, че си имат някакви максимални стойности за различните дейности. Но този вариант като цяло се губи повече време, а и е напълно възможно да се вътриш допълнително. Единственият голям и сигурен плюс при него е, че отиваш при свой човек, за когото знаеш, че ще ти свърши работата.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 8:48 pm

Аватар

Автомобил: ex SAAB 9-3; BMW X3; BMW 320d coupe MY'12
В нащо семейство последните 10 години всички коли имат каско, като сме били в най-различни компании (Interamerican, Булстрад, ЛевИнс, Армеец...). OLI е прав, че всички са любезни и всичко върви както трябва, ако имаш свестен брокер. Аз и баща ми сме уникални каръци на джанти и гуми и дори това ни изплащат, без да сме сключили допълнителната клауза по застраховката за гуми и джанти. Последния път платиха само 60% от гумата (защото не пазихме фактурата от купуването на гумата), но платиха повече, отколкото сервиза взе за ремонт на джантата и нещата се уравновесиха (без доверен сервиз в случая). ЛевИнс имат добрата практика да пращат мобилни групи при сигнал или ако нямат свободна група в момента имат договори с някои охранителни фирми и всичко по описването на щетата става бързо и на место без намесата на КАТ (освен ако няма пострадал човек или претенции от страна на друго МПС, засеганто в ПТП-то).

P.S.: в крайна сметка обаче не сме се си "избили" и половината пари дадени за каско!

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 10:53 pm

Аватар
Just Married
Just Married

stocky написа:
P.S.: в крайна сметка обаче не сме се си "избили" и половината пари дадени за каско!

Същото е и при нас. Но това е, защото каското е доста високо. Простата сметка е такава според мен - 1 детайл = около 100лв за пребоядисване/ремонт (поне така вървят цените в сервизите, в които съм ходил/питал). Най-често охлузваните детайли са 2те брони, някой калник и някоя врата или около 400-500лв за пребоядисване. Т.е. каското трябва да е до тази сума, за да се връзва. Не говоря за по-сериозни щети, където цените са нагоре. Каското при мен има по-скоро психологическа утеха, че АКО не дай Боже се случи нещо, няма да трябва да плащам големи сметки за ремонт. Защото колкото и да внимаваш, не можеш да внимаваш и за този пред/зад/в ляво/в дясно от теб.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 11:03 pm

Аватар

Съвсем съгласен съм. Чувал съм обаче, че от екстериора на колата най-скъпото са стъклените детайли, а не ламарините. Челното стъкло на Сааба в Кобра беше около 350лв! За коли със сензори за дъжд и светлина сигурно са пъти по-скъпи. На джипа сменях заден стоп, датчик за парктроник + работа по бронята след лек инцидент на паркинг и сумата по ремонта си беше сериозна (сега не си спомням точно) - за такива моменти е хубаво да имаш каско. Имам познати, които докато не излязат на + от каското всяка година не спират да си тормозят застрахователите за всяка драскотина по колата (без да лъжат). По нашите коли винаги има по някоя друга малка драскотина против уроки, въпреки каското!

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 11:09 pm

Аватар
Just Married
Just Married

Извън темата:
830лв за фар за мъгла на 95цата! :rofl: В сервиза, в който занесох възлагателното писмо, им се дорева! :rofl:
Между другото, имал съм щети, които в никакъв случай не може да се каже, че са от трето лице, но пак минават! И то само защото човекът на брокера ми пише протоколите.
Вече не е полезно да се ходи за всяка драскотина. До 3 завеждания на щети на година мисля не се отразява върху застрахователната премия. Така че и това трябва да се има предвид. Аз чакам да се затопли и бегом в ДЗИ за преден капак, предна броня и предна дясна врата.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 11:41 pm

Аватар

Добре де, а какво става ако всяка година си мениш застрахователя? Имат ли някакъв единен регистър, по който да следят колко щети си имал при предишния застраховател?

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Вто Яну 29, 2013 11:58 pm

Аватар
Just Married
Just Married

Добър въпрос! Мисля, че системата Бонус-малус играе тази роля.
Коефициентът при „Бонус-малус” отразява степента на опитните водачи и се базира на броя /или липсата/ на произшествия, в които водачът е признат за виновен. Системата трябва да е така структурирана, че при продаване на автомобила или при смяна на застрахователната компания тези надбавки или отстъпки да не отпаднат. Водачът е свързан с досие за неговите ПТП-та на пътя и при покупката на нов автомобил той трябва да е в същия клас на системата, а не да започне отначало.
Ето повече инфо: http://www.zastrahovatel.com/statia.php?mysid=3512&t=4

Върнете се в началото  

Препоръчваме Ви:   

Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема