Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема
Автор Съобщение
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2010 7:31 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 9-5 Aero Estate 2002
valchog написа:
Те хубво са внимателни, ама като не виждат нищо кво правим.
Нали се сещате как се предприема изпреварване с такава кола?
Изтегляте се "внимателно" в лявата лента и ако насрещния не ви отнесе изпреварвате.
Смешна работа. Тея коли са опасни не са за нашите пътища.
Един смешник по същата логика мина "внимателно" на един СТОП като ми отне предимството и го отнесох.

Напълно подкрепям мнението на valchog, demayo, чичко и др.
Колите с десен волан СА по-опасни и трябва да се забрани регистрацията на такива у нас. Не мога да разбера, какво значи "по-внимателен шофьор" след като нямаш видимост. Аман от такова "по-внимателно" и "по-безопасно" шофиране. Много ми е интересно как става изпреварването с такъв автомобил по нашите родни "широки" пътища. Защо хората, на които не са им стигнали 2-3 хил. лева, за да си вземат нормален автомобил, се опитват да убеждават другите колко е безопасно да караш кола с десен волан в БГ. Защо ли тогава, например, има фирми които правят услугата "обръщане на волан" след като е толкова гот да караш с десен волан? То ние, с тая култура на каране, и с тия хубави пътища с ляв не можем да караме, камо ли с десен...
А относно подръжката, ще кажа че всичко е на късмет. Нека някой да докаже къде колите са по-читави де. То ще излезе че май в БГ най-много си ги гледаме колите, повече от жените и децата. Кой чужденец ще лежи с часове под колата събота и неделя пред блока. Като се счупи или остарее - продава, някой българин ще я купи.
Айде безаварийно на всички.

Върнете се в началото  

Заглавие: Re: Петиция против регистрацията на коли с десен волан
МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2010 11:17 pm

Аватар
Remove before flight
Remove before flight

Автомобил: ex 9000, 9-5 2.3 aut. Devil Performance
Доколкото знам, в Англия няма забрана за обратния волан/нашия си де/, просто те глобяват доста солено, за да те откажат да караш такава кола. А и не знам в коя държава от Европа да е забранено?!?!?!?

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Чет Фев 04, 2010 11:30 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: MY98 9000 Aero
Гледах при 2saba едни англичанки за части, видимо без дефекти, и го питах какво им е и принципно могат ли да се регистрират, та той ми каза, че отскоро не могат да се регистрират, дали е така, нзн.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 12:25 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

За съжаление в БГ без изрична забрана няма да се оправят нещата. На кой да се сърдим че българина няма пари за по-хубава кола и се хвърля на всичко що е на делавера, без да мисли за последствията :x
В чужбина може и да няма забрана за регистрация на коли с обратен волан, но да сте видяли например в Германия автомобил с немска регистрация и с десен волан? Няма и да видите! Нормално, защо да се забранява нещо което не се практикува? Докато в БГ е масова практика и освен със закон няма как да се прекъсне.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 1:00 am

Аватар

Автомобил: SAAB 9-5 2.0 LPT, 1998
Andreas написа:
Карам нон стоп вече 1 година 6 месеца и три дни.

Ашколсум джанам и машалла! Щом такъв опитен шофьор казва, аз съм без думи. За протокола само да отбележа, че може би карам повече от съвкупния жизнен път на уважаемия ми опонент. Също така основният аргумент "не са им стигнали 2-3 хил. лева, за да си вземат нормален автомобил" не винаги има смисъл - имам си и нормален автомобил и точно затова мога маааалко по-добре да преценя кое колко е опасно.

Опасни автомобили има, но само когато са неизправни - в общия случай опасни са шофьорите. И пак в общия случай - тези, които са със стаж под 2 год. Присъстващите, разбира се, правят изключение :angel:

Но поради криворазбрана демократичност, ще се въздържа да призовавам да "ги забраним със закон, защото друг начин в БГ няма" :rofl:

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 11:24 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB 9-5 2.0 Vector Aut.06+ 9000project
Две неща:
Първо като пример ще дам Испания
Там може да се регистрира кола с обратен волан САМО ако определения модел НЕ се произвежда с "нормален" волан, на колите на временно пребиваващите и туристите се проверява строго за залепени нужните лепенки на фаровете.
Само три коли съм видял за 10 годин с испанска регистрация и десен волан:
TVR, Nissan Skyline, Rolls Roys от 47ма.

Второ и малко оффтопик:
Аз например, също като други съм гледал доста СААБи а и други коли с десен волан, но над това над което се замислям е : може ли и колко би струвало обръщането на волана.
Примерно:
Купувам си СААБ 9000 АЕРО, догарвам го до БГ и тук му се сменя дирекцията.

Та колко струва такова удоволствие?

повече ли струва от разликата м/у цените на тези с леви и десни волани?
Защо хората не се замислят за това като вече имат колата а карат с десен волан?

*Мен лично един "тарикат" с бмвее Х5 с десен волан почти ме отнесе а и после искаше и да ме бие....

EX: 9000CS 2.3T; 9000CS 2.3TSport; GM900 2.3; 9000CC 2.0; 9-5 AERO; 9000 94 AERO

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 11:43 am

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

sergeh написа:
Andreas написа:
Карам нон стоп вече 1 година 6 месеца и три дни.

Ашколсум джанам и машалла! Щом такъв опитен шофьор казва, аз съм без думи. За протокола само да отбележа, че може би карам повече от съвкупния жизнен път на уважаемия ми опонент.

:laughing

Sergeh, а да не би случайно да ти е хрумнало че това е времето което карам СААБ, а не общият ми стаж зад волана? Явно не ти е хрумнало.
А да ти е хрумнало, че мога да имам 2 пъти повече изминати километри от теб (освен ако не си тираджия естествено), нищо че може би имаш 2 пъти по-дълъг стаж от мен? И това със сигурност не ти е минало през ума, иначе нямаше да напишеш последния си пост, който автоматично става безсмислен и излишен за коментиране.
Също така не съм съгласен с твърдението,че шофьорите със стаж под 2 години са опасни. По-скоро зависи от годините на шофьора. Май чух нещо от сорта, че искали да променят закона и книжка да можело да се взима на 16 год. и без средно образование... е тогава вече бог да ни е на помощ. :doh:

Последна промяна Andreas на Пет Фев 05, 2010 12:13 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 12:03 pm

Аватар

не е лошо че нямаме закони -----лошото е че няма кой да ги спазва :evil: и постовете с обиди към колегите ни по пътя е красноречив че когато си агресивен и безчовечен волана няма значение ---иначе аз съм за категорична забрана за ОБРАТНИТЕ волани --сори но те са смъртоностни в пъти повече --да си сляп не е хубаво когато си зад волана а те са слепци с обратните :(

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 12:05 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 2.2 TID 2001
Voss написа:
Купувам си СААБ 9000 АЕРО, догарвам го до БГ и тук му се сменя дирекцията.

Та колко струва такова удоволствие?

Ами мисля че може да ти излезе около 2000 3000 лв + куп проблеми след това ако не е напражено както трябва и немисля че като се обърне волана колата сте стане по сигурна след като си и разказал фамилията да сваляш окачвания да ги преправят и тем подобни.

А защо германците некарали коли с ляв волан? Що за въпрос .Един германец спокоино може да си купи нова кола немска закакво да му е да си купува от англия???????

Все още никои не е обяснил защо една кола с десен волан е опасна , след като го твърдите даите малко аргументи че да се съгласим с вас.

ПС. След като има толкова много коли с десен волан има и друго решение на проблема , обръщаме движението в БГ и го правим както в англия и забраняваме регистрацията на коли с ляв волан :rofl:

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 12:30 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

nbachvarov написа:

Все още никои не е обяснил защо една кола с десен волан е опасна , след като го твърдите даите малко аргументи че да се съгласим с вас.[size=150][/size]

Питай хората в отстрщнотото когато изпреварваш, те ще ти кажат, ако преди това няма :Chair

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 12:45 pm

Аватар
saab-club.com member
saab-club.com member

Автомобил: SAAB NG900 T
Петиции - метиции.
Сещам се на прима виста поне за 10 коли които си мечтая да карам ако ще да са с волана в багажника :mrgreen: .
Направете петиция първо срещу ляво дирекционните пияни травестити по улиците...

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 12:57 pm

Аватар
Nautilus Pompilius
Nautilus Pompilius

Не е само до изпреварването, а и до това, че повечето от шофьорите, които карат коли с десен волан известно време свикват с 'обратната' посока. Има и такива на които не им пречи, разбира се.
За последния месец обаче 2 пъти ми се е случвало да карам след едно и също Pajero на Сливница - човека тъпо и упорито си кара в две ленти (лявата част на колата 'стърчи' половин метър в съседната лява лента). Може и да свикне след 2-3 месеца с положението си в колата и положението на колата спрямо другите на пътя. А може и да не свикне, нали ? Само че аз съм този, който трябва да се съобразявам с него...
Нямам нищо против факта, че човека иска да кара по-хубава кола за малко пари (и аз искам!), но все пак е редно да се съобразява какво кара и как го кара.

Ако причината да се купуват коли с десен волан е само финансова, мога смело да кажа, че такива хора не си преценяват средствата и са просто още един тип wannabe-та, които на всичко отгоре са и опасни в определени ситуации. Очевидно в по-бели държави ситуацията е решена достатъчно демократично (както е в Испания и ред други страни)

@nbachvarov: начини да си купиш нова кола и в България - колкото щеш. Кредити, лизинг, etc. Само не казвай, че в Германия, Австрия, Швейцария и т.н. всичко се купува кеш и няма маса хора, които си карат таралясници на по 15 години. И съвсем не всеки може да си позволи да отиде в автосалона и да си купи нова кола, още повече в момента

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 1:34 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 9-5 2.0 LPT, 1998
Andreas написа:
Sergeh, а да не би случайно да ти е хрумнало че това е времето което карам СААБ, а не общият ми стаж зад волана? Явно не ти е хрумнало.
А да ти е хрумнало, че мога да имам 2 пъти повече изминати километри от теб (освен ако не си тираджия естествено), нищо че може би имаш 2 пъти по-дълъг стаж от мен? ...

Не позна, Andreas, хрумнало ми е. Щом имаш толкова километри зад гърба си, мога да предположа, че не си пробвал да караш с обратен волан повече от ден-два или час-два - иначе след първата седмица едва ли би бил толкова категоричен в становището си. Но годините в подписа ти ми напомниха, че има един доста по-опасен участник в движението - неопитният шофьор, който все още никой не е призовал да "забраним". Европейската практика много внимателно подхожда към забрани и дискриминация от какъвто и да е род, затова силно се съмнявам, че забраната на десните волани е възможна в обозримо бъдеще.

Моята позиция в цялата тази леко безсмислена дискусия се основава на две основни положения:
1. Ако някой се е загрижил толкова за сигурността по пътищата ни, нека направи статистика и научно-обоснован анализ на причините за произшествията и тогава да видим какво място заема факторът "денес волан" в цялата картинка и дали той заслужава целия революционен плам на неговите противници.
2. Участието в подобно "чесане на езици" ми е по-забавно от участието във форумната игра 1..1000.

Andreas написа:
Също така не съм съгласен с твърдението,че шофьорите със стаж под 2 години са опасни...

Напротив, за това си има много логични и очевидни причини - шофирането е умение, което се придобива и усъвършенства в процес на практикуването му и натрупването на опит. Един шофьор може да реагира адекватно, когато е автоматизирал обичайните дейности, свързани с управлението. А за това определено се изисква време. И т. н. и т. н. темата е дълга и скучна ... Тук може да се разсъждава дали границата е 1, 2 години или друг срок, дали мярката да не е километри (но дали "навъртени" по магистала 80% пък е мерило) и т. н. Като приключим и решим въпроса с десните волани, може да се прехвърлим и на нея :rofl:

най добрия пилот написа:
... а те са слепци с обратните :(

Благо, да намина довечера да ми подариш едно бяло бастунче ... :laughing

Последна промяна sergeh на Пет Фев 05, 2010 4:10 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 2:09 pm

Аватар

Автомобил: SAAB 2.2 TID 2001
Значи начина на изпреварване е проблема , само че това е само за извънградско , ама аз мога да ти покажа поне 5 начина на изпреварвани които са достатъчно сигурни , поне съм ги изпробвал а аз несъм он тези които правят рискови изпреварвания с какъвто и волан да карам.

Само да Ви кажа че един шофьор ако направи катастрофа като кара кола с десен волан то той пак ще я направи дори и ако е карал с ляв , ако направи ризково изпреварване с колата си с десен волат то тои ще прави и със кола с ляв волан , ако кара колата си с десен волан със 150 извънградско и катастрофира , то той пак ще катастрофира ако е и с ляв волан, ако ката посредата на платното големия си джип тъй като непреценя размерамо проблема не е в десния волан , то той също ще кара посредата с джипа си с ляв волан докато СВИКНЕ С РАЗМЕРА МУ. Немисля че като си с десен волан и караш посредата на платното , проблема е от волана , колкото е лесно да водиш кола с ляв волан толкова е и ленсо когато водиш с десен , за ВИДИМОСТА , тя е съсщата както с ляв волан все пак имаш стъкла навсякъде и не караш камион или нещо подобно .Може да има някой минуси когато си с десен но повярвай има и плюсови които липсват на коли с ляв волан, но това може да го разбереш само ако караш постоянно поне за година кола с десен волан защото ако само говорим няма как да те убедия.

Всичко е до уменията на шофьора а не до това дали кара кола с ляв , десен среден волан , дали кара опел , мерцедес , порше , СУВ или каквото и да е .Ако той е некъдърен ще прави бели винаги. КАрала съм и джип с десен волан и микробус а сега и кола и само мога да заявя че при микробуса имаш по малка видимост защото седиш отдясно и нямаш прозорец зад тебе а разчиташ на огледалата само.

Върнете се в началото  

МнениеПубликувано на: Пет Фев 05, 2010 3:45 pm

Аватар
Remove before flight
Remove before flight

Автомобил: ex 9000, 9-5 2.3 aut. Devil Performance
Едно време имаше отпред и отзад на стъклото на колата едни големи лепенки ВНИМАНИЕ, ако помните - слагаха се за млад шофьор до 2 години. Бяха задължителни и полицайте те глобяваха ако нямаш. Имаше ПОЛИГОН, паркиране, ръчна.... а сега само дай парите и се оправяй сам. /Брат ми е в Щатите вече 10-та година, за един обратен завой на ония прави в пустинята, дето ги дават по филмите, имало знак забранен завой - 3 години всеки месец по 100$ му беше глобата !!!!!!!/
Просто няма ред и дисциплина тук.

/полигона май го върнаха вече/

Върнете се в началото  

Препоръчваме Ви:   

Портал » Начало форум » Saab кафе » Безделие » Полезно

Напиши нова тема Отговори на тема